Influensavaccin säkert för barn enligt ny studie

Influensavaccin är säkert för barn mellan sex månader och två års ålder. Det visar en stor amerikansk studie som publiceras i dagens JAMA.

25 okt 2006, kl 14:26
0

Annons

Under vintersäsongen 2004-2005 rekommenderades för första gången allmän influensavaccinering för barn mellan sex till 23 månader i USA. Men vaccineringens säkerhet för åldersgruppen har inte studerats.

I en amerikansk studie som publiceras idag i JAMA (2006;296:1990-1997) ingick 45 000 barn som vaccinerats mellan åren 1991-2003. Forskarna följde barnens hälsotillstånd via en databas och fann några fler fall (13) av illamående och diarré under de två första veckorna efter vaccineringen jämfört med ovaccinerade barn. Studien visade också att de vaccinerade barnen löpte mindre risk att behandlas för luftvägsinfektion och öroninfektion än barn som inte vaccinerats.

I USA är influensavaccinering nu rekommenderad för alla barn under fem års ålder. Det baseras på att influensa drabbar barn lika ofta som äldre personer och att barn som får influensa drabbas av komplikationer som kräver sjukhusvård i samma utsträckning e som äldre personer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng