Annons

Inflammation kopplas till depression

Ny forskning visar att ickemotoriska besvär, som nedsatt tankeförmåga, påverkar parkinsonpatienters livskvalitét lika mycket som rörelseproblemen.

27 aug 2013, kl 09:33
0

Annons

En forskargrupp vid Lunds universitet har kunnat visa på en stark koppling mellan inflammation i hjärnan och ickemotoriska symtom som depression, trötthet och nedsatt tankeförmåga hos parkinsonpatienter.

Det är den första kontrollstudien där forskarna tittat på nivåskillnader av inflammatoriska markörer i ryggvätskan hos personer med Parkinsons sjukdom och jämfört dessa med friska individer.Resultaten visade att den högsta inflammatoriska aktiviteten fanns hos patienterna med mest allvarliga depressiva och kognitiva symtom.

Men även om resultaten är intressanta är det idag för tidigt att till exempel rekommendera antiinflammatoriska läkemedel vid Parkinsons sjukdom anser forskarna. På lite sikt hoppas forskarna på behandlingar som riktar in sig på dessa symtom hos parkinsonpatienter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng