Annons

Infektioner ökar risken för tarmsjukdom

Personer som smittats med salmonella- eller campylobacterbakterier har betydligt högre risk att insjukna i allvarliga tarmsjukdomar, som Crohns sjukdom. Det visar en dansk studie.

11 jun 2009, kl 17:47
0

Annons

Forskare vid det danska sjukhuset Aalborg har följt upp data på drygt 13 000 danskar som exponerats för bakterierna och drygt 26 000 danskar som inte haft en salmonella- eller campylobacterinfektion.

Risken att
senare insjukna i tarmsjukdomarna Crohns sjukdom eller Colitis Ulcerosa var betydligt högre bland de som tidigare haft salmonella eller campylobacterinfektion, 107 jämfört med 73 i den icke exponerade populationsgruppen.

En så tydlig
koppling mellan bakterieinfektionerna och insjuknande i kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar understryker vikten av livsmedelssäkerhet, menar forskarna.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng