Industrin upprörs över Hägglunds prismodell

Industrin upprörs över Hägglunds prismodell

De forskande läkemedelsföretagen tycker inte att omregleringen av
apoteksmarknaden hanterats på ett bra sätt. I en debattartikel i Dagens
Industri idag skriver företrädare för Lif, Astrazeneca och Pfizer att
omregleringen kommer att plocka pengar från forskningen och hamn direkt
i apotekskedjornas fickor.

13 jan 2009, kl 13:11
0

Annons

Det är Richard Bergström, vd för Lif, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation, Steinar Höeg, vd för Astrazeneca i Sverige och Niklas Prager, vd för Pfizer som nu höjer sina röster. I en debattartikel i Dagens Industri riktar de skarp kritik mot Göran Hägglunds sätt att hantera omregleringen av apoteksmarknaden.

De menar att med den modell som regeringen planerar att genomföra kommer pengar att tas från de forskande läkemedelsföretagen och i stället hamna hos de internationella apotekskedjorna. Att det blir så beror enligt de tre företrädarna på att de apotek som kommer att finnas på den svenska marknaden ska garanteras en viss vinst. Detta sker genom att apotekens och grossisternas inköpspris hålls nere vilket drabbar läkemedelsföretagen.

Bergström, Höeg och Prager skriver att ersättningen för de forskande läkemedelsföretagen kommer att bli bland Europas lägsta vilket hotar den svenska forskningen. De ifrågasätter också om det är förenligt med EG-rätten och det så kallade transparensdirektivet att genomföra en generell prissänkning i en sektor för att finansiera en annan, viket enligt dem är vad som håller på att ske.

Författarna skriver att Göran Hägglund i hemlighet förbereder en beordrad prissänkning av läkemedelsindustrins priser med 10 procent, viket enligt dem blir ett dråpslag mot en för Sverige viktig sektor.

Lif har också skrivit ett längre brev med samma budskap som skickats till statsminister Fredrik Reinfeldt och flera av ministrarna i regeringen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng