Vicks skadligt för barn under två år

Den receptfria salvan Vicks vapo rub kan orsaka andningsproblem hos
barn under två år. Salvan är inte godkänd för små barn och amerikanska
forskare varnar för att rucka på reglerna.

13 jan 2009, kl 14:17
1

Vicks salva från Procter & Gamble är en klassisk produkt som använts för att lindra förkylningsbesvär under nästan 100 år. Salvan innehåller bland annat mentol, kamfer och eukalyptusolja och kan användas utvärtes på bröst och rygg vid förkylning. För en tid sedan uppmärksammade amerikanska forskare Wake Forest University School of Medicine i USA ett fall där en 18-månaders gammal flicka utvecklade andningsbesvär efter att ha använt salvan. Hon hade felaktigt fått salvas under näsan för att lätta en nästäppa.

Forskarna blev intresserade för mekanismen bakom fenomenet och har kunnat visa att ämnena i salvan kan verka irriterande på andningsorganen och påverka slemhinnorna. Eftersom små barn har mycket trängre luftvägar än vuxna är de mycket känsligare för sådana påfrestningar.

Nu varnar forskarna föräldrar för att ge barn under två år av Vicks salvan.
– Framförallt ska man inte smörja in den under näsan vilket förekommer, trots att det står i produktbeskrivningen att det bör undvikas säger Bruce Rubin som varit med och gjort studien, till nyhetsbyrån Reuters.

Efter det uppmärksammade fallet med flickan, har akutläkare uppmanats vara uppmärksamma på om barn med andningssvårigheter har använt Vicks på ett felaktigt sätt. I Sverige är Vicks vapo rub godkänd för barn över två år.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Men varför slutar man helt att sälja produkten. Det finns enormt mycket produkter som
    inte är lämpliga för barn under 2 år. Och vad jag förstår har ETT barn noterats få besvär.
    Låter liter märkligt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng