Annons

Import av cannabispreparat var lagligt

Åklagare har beslutat att inte väcka åtal mot en man som förde in läkemedel med cannabis från Tyskland.

18 nov 2010, kl 15:51
0

I juni i år förde mannen in koncentrerad cannabisolja i form av läkemedlet Dronabinol som han fått förskrivet av en läkare i Tyskland. Han deklarerade preparatet i den svenska tullen som beslag tog det. En förundersökning inleddes mot mannen men nu har åklagaren meddelat att man lägger ner åtalet.

Mannen vill ha läkemedlet för att behandla sin adhd och migrän. Han har tidigare behandlats med Concerta men utan resultat. Innan han åkte till Tyskland diskuterade han med Läkemedelsverket hur han kunde gå till väga och fick svaret att Schengenavtalet borde kunna göra det möjligt för honom att föra in cannabisläkemedel under förutsättning att det var för personligt bruk och att det inte motsvarade mer än trettio dagars förbrukning.

På Läkemedelsverket menar man att lagen är otydlig och att osäkerheten inte minskat i och med beslutet att lägga ner åtalet.
– Det hade varit bra om det hade prövats i domstol, säger handläggaren Karin Jansson till Sydsvenskan.

I Sverige klassas cannabis som en allmänfarlig drog utan medicinskt värde. Läkare har möjlighet att ansöka hos Läkemedelsverket om dispens om att skriva ut cannabispreparat men det sker ytterst sällan.