Mer IGN-kritik mot text som inte går att uppfatta

Mer IGN-kritik mot text som inte går att uppfatta

Informationsgranskningsnämnden fäller åter läkemedels-reklam med faktatext som ingen kan tillgodogöra sig.

6 maj 2020, kl 09:45
0

Annons

Allergimedicinen Dymista marknadsförs med annonser i bildspel på digitala annonspelare. Nu fäller informationsgranskningsnämnden, IGN, Dymistas tillverkare Mylan för etiskt övertramp i denna digitala annonsering.

Fällningen är en en fortsättning på ett återkommande IGN-tema när det gäller reklam för receptfria läkemedel riktad till allmänheten. IGN är noga med att minimiinformationen inte bara ska finnas där, det ska gå att läsa den också.

Som Läkemedelsvärlden har rapporterat har nämnden tidigare i år redan vid flera tillfällen fällt andra företag som inte levt upp till detta krav. Det har då handlat om reklamfilmer där den föreskrivna faktainformationen visats med mycket liten text och under kort tid.

Dymista på digitala reklampelare

När det gällde den avsvällande allerginässprayen Dymista visades den digitala annonsen under cirka fem sekunder. Den dök upp mellan annonser för olika mobiltjänstleverantörer. Även  texten med minimiinformation syntes därmed under fem sekunder. Det räcker enligt IGN inte ”för att den normala läsaren ska hinna tillgodogöra sig informationen”.

I sin kritik av Dymistareklamen kallade dock IGN den inledningsvis för en film. Detta riktar Mylan in sig på i sitt svaromål.

”I detta aktuella fall kan dock annonseringen inte anses utgöra en film. I vart fall har Mylan ABs intention inte varit sådan. Annonsen har ingen början och inget slut – informationen är statisk. Avsikten med annonseringen har varit att den skulle vara statisk, inte rullande som IGN upplever den”, skriver företaget.

Samtidigt accepterar Mylan anmärkningen. Företaget framhåller att det vill följa regelverket och ge mottagare möjlighet att ta del av nödvändig information ”utan ansträngning”.

IGN menar att det inte spelar någon roll om reklamen kallas för film eller inte. Den är i varje fall ett etiskt övertramp och Mylan ska betala ett straffbelopp på 110 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng