Ifrågasatt läkaretik

En nyligen lanserad hälsotjänst på nätet granskas av Läkarförbundets etikråd.Bakom tjänsten står enligt marknadsföringen ?några av Sveriges bästa läkare?. En av dem är Anders Milton, tidigare ordförande i Läkarförbundet.

7 feb 2012, kl 13:51
0

Det är bland annat formuleringen i pressmeddelandet att den som använder sig av hälsotjänsten kommer att få sin hälsa bedömd av ?några av Sveriges bästa läkare och specialister? och från en rådgivande grupp ?under ledning av Anders Milton, tidigare ordförande i Läkarförbundet? som fått förbundets etik- och ansvarsråd att reagera.

Thomas Flodin,
ordförande i etikrådet, säger till Läkartidningen att det så vitt han kan se bryter mot förbundets regler mot marknadsföring. Enligt dessa får man inte framställa sig som viktigare än sina kollegor.
Anders Milton säger till Läkartidningen att han själv inte varit med i utformningen av pressmaterialet och att han själv skulle valt andra formuleringar.

Det kostar 1250 kronor
att ansluta sig till hälsotjänsten, hurmarjag.se. Då får man enligt sajten en komplett hälsoundersökning med provtagning och läkare som kontrollerar svaren. Provtagningen gör man på en av de provtagningsenheter som är ansluten till tjänsten. 
I den rådgivande gruppen ingår förutom Anders Milton, ett knappt 20-tal läkare. Men som kund har man inte direktkontakt med dem.
Thomas Flodin kritiserar också att det inte framgår vem som bedömer labbsvaren.
Just nu tittar Läkarförbundets jurister på fallet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng