Annons

HRT ökar risken för återfall i bröstcancer

Förutom att öka risken för bröstcancer hos friska kvinnor är det nu bekräftat att hormonersättningsterapi, HRT, även ökar risken för återfall hos kvinnor som tidigare behandlats för bröstcancer. Det visar en ny europeisk studie.

27 mar 2008, kl 17:11
0

Resultaten baseras på en analys av data för 442 kvinnor som tidigare behandlats för bröstcancer och som ingick i den så kallade HABITS-studien. Den stoppades i förtid efter att behandlingen med HRT kopplades till en ökad risk för bröstcancer. Under uppföljningstiden på fyra år var det 39 av 221 kvinnor med tidigare bröstcancer som behandlats med HRT som fick återfall jämfört med 17 av 221 som inte fick HRT. Det tyder på att HRT kan fördubbla risken för återfall hos kvinnor med tidigare bröstcancer, hävdar forskarna. Efter fem år var det 22 procent av kvinnorna i HRT-gruppen som fick återfall jämfört med åtta procent i den andra gruppen.

Ett antal studier har tidigare visat att risken för bröstcancer ökar hos friska kvinnor som använt HRT för klimakteriebesvär, men kunskapen om effekten hos kvinnor som överlevt bröstcancer har varit begränsad. I den aktuella studien randomiserades kvinnorna till att antingen få hormonterapi eller alternativa metoder för sina symtom. Även denna studie stoppades i förtid när det visade sig att kvinnor som fick HRT hade högre risk för återfall. Kvinnorna i studien hade både östrogenpositiva och östrogennegativa former av bröstcancer. Studien utvärderade inte och HRT ökade risken att dö i bröstcancer.

För kvinnor i allmänhet är budskapet fortfarande att de bör undvika hormonterapi om de inte har svåra menopausala symtom och att i så fall använda HRT i så låg dos under så kort tid som möjligt. Kvinnor som haft bröstcancer bör helst undvika behandlingen, hävdar forskarna, om de inte har extremt svåra besvär och en form av bröstcancer med god prognos. Studien förhandspublicerades den 25 mars på hemsidan till Journal of the National Cancer Institute.
 

 

 

 

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng