Annons

HPV-vaccin skyddar även äldre

HPV-vaccinering kan skydda även äldre kvinnor mot HPV-infektion och
cellförändringar i livmoderhalsen. Men nyttan av massvaccinering av
äldre är tveksam på populationsnivå, skriver forskare i en rapport i
the Lancet idag.

2 jun 2009, kl 10:46
0

Studien har följt nästan 4000 kvinnor i åldern 24-45 år i två år. Hälften av dem blev vaccinerades med ett HPV-vaccin som skyddar mot HPV-stammarna 6, 11, 16 och 18 och hälften fick placebo. Efter två år hade forskarna upptäckt fyra fall av HPV-infektion eller cellförändringar i den vaccinerade gruppen, och 41 fall i placebogruppen. Det innebär att vaccinet har en 91-procentig skyddseffekt.

Men den höga skyddseffekten kom under ideala förhållanden. Ingen av kvinnorna hade innan vaccineringen någon pågående HPV-infektion eller cellförändringar. När forskarna vägde in alla kvinnor som deltagit i studien, det vill säga även de som hade en pågående infektion från någon av stammarna eller inte fullföljde alla tre vaccinationstillfällen, blev skyddseffekten istället 31 procent. När det gällde skyddet mot HPV-stammarna 16 och 18, som är de som ligger bakom 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer, så var skyddet endast 24 procent när alla kvinnor räknades in i analysen.

Forskargruppen, ledd av Nubia Mu?oz vid National Institute of cancer i Bogotá, konstaterar att vaccinet är effektivt för kvinnor i åldern 24-45 år som inte tidigare fått en HPV-infektion. Men de skriver också att deras analys visar att folkhälsoeffekten av att vaccinera alla kvinnor i den här åldersgruppen är lägre än för tonårsflickor, något som man måste ta hänsyn till när man gör hälsoekonomiska analyser.

Studien som publiceras i dagens utgåva av The Lancet är finansierad av läkemedelsföretaget Merck som delvis står bakom HPV-vaccinet Gardasil.