Hostmedicin stoppas i väntan på granskning
Foto: Istock

Hostmedicin stoppas i väntan på granskning

Läkemedel mot hosta innehållande fenspirid misstänks kunna orsaka allvarlig rubbning av hjärtrytmen.

18 feb 2019, kl 10:35
0

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté PRAC rekommenderar att alla läkemedel med fenspirid dras in i väntan på att en säkerhetsgranskning ska bli klar. Läkemedel med fenspirid finns i form av hostsirap och tabletter och används för att lindra hosta vid lungsjukdom hos barn från två år samt vuxna.

Det är den franska läkemedelsmyndigheten som har uppmärksammat PRAC på flera fall där fenspirid misstänks ha orsakat hjärtrytmrubbningar hos allvarligt sjuka patienter. I två av fallen avled patienten och en koppling till behandlingen med fenspirid kunde inte uteslutas.

Sedan det även kommit resultat av djurförsök som tyder på att fenspirid kan påverka hjärtrytmen, vill PRAC nu stoppa de aktuella läkemedlen i väntan på fortsatta säkerhetsstudier och ett slutgiltigt avgörande.

Läkemedel med fenspirid är godkända genom nationella procedurer i EU-länderna Bulgarien, Frankrike, Lettland, Litauen, Polen, Portugal och Rumänien. De säljs under en rad olika produktnamn, bland andra Elofen, Epistat, Pneumorel, Pulneo, Fosidal och Kudorp.

I Sverige finns inget godkänt läkemedel med fenspirid, men Läkemedelsverket har vid inspektioner hittat hostmediciner med fenspirid som sålts olagligt i butiker. Flera av produkterna säljs även på internet.

Fenspirid är ett systemiskt läkemedel för behandling av obstruktiv luftvägssjukdom och har både antiinflammatoriska och luftvägsvidgande egenskaper.

PRAC räknar med att den fortsatta utredningen av läkemedlets säkerhet ska vara klar i maj.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng