Annons

Hörselnedsättning en följd av diabetes

Diabetiker tycks ha dubbelt så hög risk att få nedsatt hörsel. Det visar en nyligen publicerad japansk studie.

3 dec 2012, kl 10:33
0

Annons

Att diabetes ökar risken för till exempel njur- och hjärtproblem, synnedsättning och nervskador är känt sedan tidigare. Nu tyder en japansk studie på att också hörselnedsättning kan kopplas till diabetes.

De japanska forskarna har samlat information från 13 gjorda studier och tittat på samband mellan hörselproblem och diabetes. Studierna har publicerats mellan 1977 och 2011 och innehöll uppgifter om 7 377 personer med diabetes och närmare 13 000 som inte hade diagnosen.

Forskarnas slutsats som publicerats i the Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism är att risken är mer än dubbelt så stor, 2,15 gånger, för diabetiker att drabbas av hörselnedsättning jämfört med icke-diabetiker. En förklaring kan, enligt forskarna vara, att höga blodsockernivåer som orsakas av diabetes kan leda till hörselskador genom att blodkärlen i öronen skadas.

Studien ska inte ses som det slutgiltiga beviset för att diabetes orsakar hörselproblem, säger forskarna och pekar på att det krävs mer forskning som tar hänsyn till bland annat ålder och miljö.