Annons
Hormonfri substans mot klimakteriet i klinisk studie

Hormonfri substans mot klimakteriet i klinisk studie

Siktar in sig på signaleringsvägar i hjärnan i stället för ett kompensera sjunkande hormonnivåer.

3 okt 2017, kl 10:44
0

Annons

Åttio kvinnor i åldern 45 till 65 års ålder med dokumenterade klimakteriebesvär har ingått i en nyligen avslutad fas IIa-studie med substansen NT-814. Studien skedde vid tre kliniker i USA.

NT-814 är en så kallad neurokinin (NK)-1,3-receptorantagonist. Substansen verkar genom att rikta in sig på neurokininreceptorer på speciella neuron i hypotalamus, som är involverade i kroppens värmeregleringssystem och mer specifikt värmeavledning. Substansen påverkar även neuron som kontrollerar signaleringsvägen för gonadotropinfrisättande hormon, vilket reglerar frisättningen av könshormoner.

I den avslutade fas IIa-studien undersöktes doseskalering och säkerhet. Nästa steg är en internationell fas IIb-studie, meddelar det brittiska bolaget bakom substansen, Kandy Therapeutics.

Klimakteriebesvär uppstår på grund av att mängden östrogen minskar i kroppen och infaller vanligen från något år innan sista mensen till ett par år därefter.

Vanliga klimakteriebesvär är bland annat värmevallningar, svettningar, humörsvängningar och torra och sköra slemhinnor. Svåra besvär kan behandlas med läkemedel i form av östrogen med eller utan kombination av gestagen.

Behandling med östrogen i mer än fem år ökar dock risken för bröstcancer. Östrogen kan också öka risken för blodpropp och stroke och behandlingens nytta måste alltid vägas mot dess risker.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng