Hormon kan ge ny diabetesbehandling

En forskargrupp vid Lunds universitet har upptäckt att ett nytt hormon, CART, kan öka mängden insulin i kroppen. CART finns framför allt i det centrum i centrala nervsystemet som kontrollerar aptiten. Tidigare studier har visat att CART hämmar aptiten samt att människor och möss som saknar hormonet blir feta. Enligt Nils Wierup, en av forskarna […]

20 feb 2006, kl 15:29
0

Annons

En forskargrupp vid Lunds universitet har upptäckt att ett nytt hormon, CART, kan öka mängden insulin i kroppen. CART finns framför allt i det centrum i centrala nervsystemet som kontrollerar aptiten. Tidigare studier har visat att CART hämmar aptiten samt att människor och möss som saknar hormonet blir feta.
Enligt Nils Wierup, en av forskarna bakom upptäckten, stärker CART effekten av ett visst tarmhormon, GLP-1 som har visat sig öka kroppens egen produktion av insulin. Det pågår en intensiv forskning kring utvecklingen av ett läkemedel av GLP-1.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng