Annons

Hopp och oro på Astrazeneca

Till årsskiftet ska avvecklingen av Astrazeneca i Södertälja vara klar. Av de 1400 som sagts upp har 400 fått nya jobb men det är det fortfarande många som inte vet vad de ska göra. Flera överväger att flytta utomlands vilket bidrar till att kompetensen lämnar Sverige.

14 sep 2012, kl 11:28
0

Annons

Astrazeneca i Södertälje.

Omkring 400 av de som sagts upp från Astrazeneca i Södertälje har fått nya jobb. Runt 100 personer går i avtalspension och ytterligare 100 uppger att de vill starta eget eller läsa vidare. För de som ännu inte vet väntar en osäker framtid men under de karriärdagar som anordnats på företaget i veckan fanns nästan 130 företag på plats för att knyta kontakter.

Gunilla Oswald, själv apotekare, är ansvarig för avvecklingsplanen av forskningen i Södertälje och säger att stämningen, läget till trots, var förväntansfull.
– Det har varit ett stort gensvar från andra arbetsgivare. Vi hade en liknande satsning i maj som genererade flera anställningar och många nya kontakter, både inom Sverige och internationellt, säger hon.

Statistiker, programmerare och läkare hör till de yrkesgrupper som haft lättast att få nya jobb, men även farmacevter har enligt Gunilla Oswald visat sig vara attraktiva.
– Apoteken behöver personal och vi har haft en särskild arbetsmarknadsdag med enbart apoteksaktörer som föll väl ut.

Men många av Astrazenecas farmacevter har aldrig jobbat på apotek och är söka sig dit  är långt ifrån ett självklart alternativ. Det kan ha gått många år sedan man läste sin utbildning och mycket har hänt inom apoteksväsendet. För att underlätta eventuella övergångar förs diskussioner med Trygghetsrådet om att erbjuda de som vill, möjlighet att uppdatera sin utbildning.

Av de som fått nya jobb är det cirka två tredjedelar som stannar kvar inom life science och många vill vara kvar inom det området. För vissa innebär det en flytt, från Södertäljeområdet till andra delar av Sverige men också utomlands. En av dem som tagit fasta på att kompetent personal nu blir utan jobb är Tim Symes. Han jobbar med rekrytering på Novartis i Basel och är på plats för att värva medarbetare.
– Det här är ett guldläge för oss. Jag söker framförallt folk till våra forskningsområden och här finns många väldigt kompetenta personer vi gärna vill knyta till oss. Det finns inte samma möjlighet att arbeta inom ett större läkemedelsföretag i Sverige, säger han.

Tim Symes säger att det är flera faktorer som gör att de gärna vill rekrytera folk från Astrazeneca. Dels, säger han, är det en hög standard på forskarna, men också kulturella likheter som gör att de passar bra på Novartis och i Schweiz.
– Det handlar inte bara om att byta jobb utan om byta hela sin livssituation och det är mycket som ska fungera med bostad, familj och samhälle. Vi var här i maj också och jag märker en förändring, det är fler som kan tänka sig att lämna landet nu än då.

En person har i dagsläget fått anställning på Novartis och ett 50-tal kontakter är knutna, vissa för jobb i USA och Shanghai. Enligt Gunilla Oswald är det positivt med alla som hittar nya jobb men det finns också en nackdel när spetskompetens försvinner ut ur landet. Hon tycker att den satsning på life science som regeringen i veckan annonserade är bra men att hur man än ser det så innebär avvecklingen av Astrazenecas forskning i Södertälje ett avbräck i svensk forskning.
– Men förhoppningsvis kan regeringssatsningen leda till nya arbetstillfällen.

Trots att många står inför en osäker framtid har finns en framtidstro på företaget menar Gunilla Oswald. Hon säger att personalen på ett fantastiskt sätt jobbar på med avvecklingen och de läkemedelsprojekt som fortfarande pågår in i det sista.
– Bland annat har vi 18 kilometer arkiv som ska märkas upp och hanteras.
 

Det här bli kvar

Kvar i Södertälje blir AstraZenecas tillverkning med drygt 3 000 medarbetare. Det nordiska marknadsbolaget, de som arbetar mot R&D i och vissa globala tjänster kommer också fortsättningsvis vara baserade i Södertälje.

I Mölndal finns cirka 2 400 anställda som jobbar med forskning inom hjärt-kärlsjukdomar, mage-tarmsjukdomar och andningsvägar och inflammation.

Petra Hedbom
Tidigare chefredaktör Läkemedelsvärlden.se
Föregående artikel Priset sänks på Parkinsonmedel
Nästa artikel Tuff konkurrens om jobb