Annons

Hon startar ett nischapotek inriktat på djur

Hur driver man ett bra nischapotek?– Jag tror att man ska vara lite nischad själv och ha ett stort intresse och mycket kunskap om det område man väljer. Djurfarmacia är mest inriktat på djurläkemedel och förutom att jag har ett stort djurintresse startade jag projektet med djurapotek åt Apoteket AB 1993 just här i Trollhättan. […]

7 sep 2010, kl 16:02
0

Hur driver man ett bra nischapotek?
– Jag tror att man ska vara lite nischad själv och ha ett stort intresse och mycket kunskap om det område man väljer. Djurfarmacia är mest inriktat på djurläkemedel och förutom att jag har ett stort djurintresse startade jag projektet med djurapotek åt Apoteket AB 1993 just här i Trollhättan.

Hade du hellre velat ha ett apotek med enbart djurläkemedel?
– Först när det stod klart att jag skulle vara tvungen att ha alla typer av läkemedel blev jag besviken, det var ju djur jag hade siktat in mig på. Men ganska snart insåg jag det positiva. Vissa humanläkemedel förskrivs även till djur och frågan är om jag hade kunnat expediera dessa annars? Det känns bra att kunna erbjuda hela sortimentet.

Finns det en efterfrågan av apotek med djurinriktning?
– Ja, men det är kunskapen om dessa läkemedel som är viktig. Vi har redan kunder över hela landet eftersom vi också satsar stort på distanshandel. Vi har också två veterinärer knutna till apoteket och telefonrådgivning l dit man kan vända sig och det har lockat många.

Ni är ett av de första småföretagarapoteken som öppnade, hur förberedde ni er?
– Min man och jag startade familjeföretaget Djurfarmacia Sverige AB redan 2007 när det surrades om förändring av apoteksmonopolet. 2008 öppnade vi butiken med handelsvaror, läkemedelsnära produkter, veterinärmottagning, information och ansökte om partihandelstillstånd.
– Det som tagit tid i apoteksgodkännandet är it-delen. Den processen har känts orättvis mot oss småföretagare, och -ibland har man undrat vem som bromsat det hela. Men i somras när Receptum blev godkända av Apotekens Service AB  började det lätta och nu fungerar det bra.

Med så stort fokus på djur-läkemedel, kan ni samtidigt ha kompetens om humanmedicinerna?
– Absolut, jag är själv receptarie och har arbetat med alla typer av läkemedel. Jag har ytterligare en heltidsanställd receptarie och en som arbetar på timmar med mycket goda kunskaper om humanläkemedel.