Högre risk för överdos med långverkande opioider

Patienter som använder långverkande opioider löper betydligt större risk att överdosera, än patienter som tar kortverkande enligt en ny studie.

23 feb 2015, kl 11:02
0

Annons

I en nyligen publicerad amerikansk studie fann forskarna att patienter som påbörjar en behandling med långverkande opioider löpte dubbelt så stor risk att överdosera jämfört med personer som påbörjade behandlingen med kortverkande opioider.

Patienterna i studien var personer med kroniska smärttillstånd som påbörjat behandling med opioider mellan 2000 och 2009 och som överdoserat oavsiktligt. I materialet fann forskarna 319 patienter som överdoserat oavsiktligt. Risken för överdosering var betydligt högre i gruppen som fick långverkande behandling, speciellt under de första 14 dagarna.
Forskarnas kommentar är att om den här studien får efterföljare med samma resultat bör det tas med i övervägandet när opioider sätts in.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng