Harvoni ingår tillfälligt i högkostnadsskyddet

Hepatit C-läkemedlet Harvoni kan nu förskrivas till de svårast sjuka inom högkostnadsskyddet.

20 feb 2015, kl 12:41
0

TLV har beslutat att Harvoni subventioneras från och med nu och fram till 1 juli 2015. Gileads preparat, som innehåller sofosbuvir och ledipasvir, fungerar mot hepatit C-virus av genotyp 1, 3 och 4. Det finns redan tre andra preparat inom högkostnadsskyddet, Sovaldi, Daklinza och Olysio, men några direkt jämförande studier mellan preparaten saknas.

Subventionen gäller bara för behandling av de patienter som har svårast leverfibros, eller för patienter som genomgått en organtransplantation, samt för de med svår sjukdom som ger symtom från andra organ. Harvoni får bara förskrivas av läkare på infektionsklinik eller på gasteroenterologisk klinik med erfarenhet av att behandla kronisk hepatit C.

Vissa patienter kräver 24 veckors behandling men för de flesta räcker 12 veckors medicinering vilket för Harvoni innebär en kostnad på 452 000 svenska kronor. Sovaldi som ges ihop med Olysio kostar mer, 626 000. En 12 veckors behandling med Sovaldi kombinerat med Daklinza kostar 645 000 kronor.

Det finns en osäkerhet om hur användningen av läkemedlen kommer att bli i den kliniska vardagen innan behandlingarna använts i realiteten enligt TLV. Osäkerheten gäller patienturval, vilka fibrosgrader som kommer dominera och behandlingslängder. Efter överläggningar finns avtal mellan landstingen och läkemedelsföretagen som gått med på ett riskdelningsansvar.

För alla tillgängliga preparat gäller subventioneringen till och med halvårsskiftet.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng