Hög överlevnad med ny cancermedicin

95 procent av patienterna med en ovanlig blodcancerform lever efter två års behandling med det nya preparatet Imbruvica.

16 apr 2015, kl 08:50
0

I början av året godkändes Imbruvica, ibrutinib, i USA som ny möjlig behandling mot Waldenströms makroglobulinemi. Nu har fler resultat publicerats i New England Journal of Medicine om effekten av läkemedlet vid en längre behandlingstid.

Responsfrekvensen av behandlingen var hela 91 procent när patienterna hade använt medlet under i medeltal 19 månader.

Hos 61 procent hade cancern inte förvärrats efter två års terapi och 95 procent levde fortfarande.

Sjukdomen är väldigt ovanlig och någon botande behandling finns inte. Symtomen kommer från att maligna blodkroppar, B-lymfocyter, ökar i antal och tränger bort cellerna som producerar röda blodkroppar vilket leder till anemi. Dessutom överproduceras IgM-antikroppar vilket gör att blodet tjocknar.

Sjukdomsprogressen drivs av vissa genetiska mutationer bland patienterna och behandlingen fungerar olika bra beroende på vilka genförändringar den sjuke har.

Läkemedlet Imbruvica är en BTK-hämmare som blockerar Brutons tyrosinkinas. Genom att medlet binder till BTK i maligna B-celler så dör dessa och det totala antalet cancerceller minskar.

I EU är Imbruvica hittills godkänt mot behandlingsresistent eller återkommande mantelcellslymfom samt för patienter med kronisk lymfatisk leukemi som inte svarat på annan behandling. EMA behandlar för tillfället en ansökan för att godkänna preparatet som behandling mot Waldenströms makroglobulinemi.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng