Hjärtinfarkt efter utebliven receptförnyelse

En patient som inte fick förnyat recept blev utan sin hjärtmedicin i ett dygn och drabbades sedan av en hjärtinfarkt, enligt en anmälan.

2 maj 2016, kl 07:30
1

En patient fick vid ett läkarbesök inte förnyat recept för behandling av hjärt- och kärlsjukdom samt diabetes. Anledningen var, enligt en anmälan, att man ville se över patientens läkemedelslista och därför skrevs i stället remiss till specialistmottagning, med önskemål om att se över läkemedelslistan.

När svaret kom, som inte innebar någon medicinändring, signerades det utan någon journalanteckning gjordes och inga recept förnyades. Patienten blev därför utan sin hjärtmedicin i ett dygn. Därefter drabbades patienten av en hjärtinfarkt och enligt anmälan kan den uteblivna medicineringen ha bidragit till hjärtinfarkten.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria som en allvarlig vårdskada till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Myndigheten bedömer att vårdgivaren har uppfyllt kraven på utrednings- och anmälningsskyldighet och avslutar ärendet.

Patienten har också gjort en egen anmälan av händelsen som är under utredning av Ivo.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det händer ju rätt ofta att patienter står utan recept även om de inte bytt läkare eller remmiterats. Vore det inte toppen om farmacevter i det läget hade laglig rätt att lämna ut tex ett 30-pack med blodtrycksmedicin baserat på senaste receptet för att minska risken för sådana här händelser?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng