Annons
Flyttar tillverkning till Strängnäs
Från och med 2019 kommer den aktiva subsatansen till Sobis läkemedel Kineret att tillverkas i Pfizers produktionsanläggning för biologiska läkemedel i Strängnäs. Foto: Pfizer

Flyttar tillverkning till Strängnäs

Särläkemedelsföretaget Sobi har ingått avtal med Pfizer om att flytta tillverkningen av proteinläkemedlet Kineret till Strängnäs.

29 apr 2016, kl 10:41
0

Annons

Malin Parkler Foto: Mats Jonholt

Läkemedelsbolaget Swedish Orphan Biovitrum, Sobi, meddelar i dag att man flyttar tillverkningen av proteinläkemedlet Kineret, anakinra, till Pfizers produktionsanläggning i Strängnäs. Läkemedlet tillverkas i dag i Österrike.

Kineret är ett rekombinant proteinläkemdel som blockerar den biologiska aktiviteten hos interleukinerna IL-1a och IL-1b, vilket i sin tur verkar inflammationshämmande. Läkemedlet används bland annat för behandling av reumatoid artrit.

Tillverkningen av den aktiva substansen i Kineret kommer att ske med DNA-teknik och e.coli, och är avsedd för globalt bruk.

I produktionsanläggning i Strängnäs tillverkar Pfizer i dag tillväxthormonet Genotropin och Fragmin för den globala marknaden. Att Sobi nu valde Strängnäs för sin produktion av Kineret betyder mycket enligt Malin Parkler, vd för Pfizer Sverige.

– Fabriken i Strängnäs har lång erfarenhet av högteknologisk produktion och det här avtalet visar på internationell konkurrenskraft. Det är bra för Pfizer och bra för Sverige, säger Malin Parkler.

Hur mycket avtalet är värt i redan pengar kan Malin Parkler inte kommentera, men kontraktstillverkningen av Kineret kommer att betyda nyanställningar i Strängnäsfabriken.

– Vi har behövt utöka vår personalstyrka med ytterligare 15 personer och den rekryteringen är i stort sett klar.

De första batcherna av den aktiva substansen till Kineret kommer att produceras i höst, medan fullskalig produktion för kommersiellt bruk är planerad att starta 2019.

– Detta stärker Sverige som land för tillverkning av biologiska läkemedel, säger Malin Parkler.

Hon menar dock att det finns mer att göra för att ytterligare stärka konkurrenskraften och tycker att regeringen bör se över bolagsskatten.

– Sverige har ett bra flow nu vad gäller till exempel tillverkning av biologiska läkemedel. Och en konkurrenskraftig bolagsskatt skulle göra Sverige än mer attraktivt.