Annons

Hjärtat ny storaktör på apoteksmarknaden

Apotek Hjärtat blir den största nya apoteksaktören i
Sverige med 208 apotek och 1 500 anställda efter köpet av kluster 1 och 8.

9 nov 2009, kl 12:47
1

Apotek Hjärtat köper det största nationella klustret, nummer 1, med 200 apotek samt kluster 8 med tio storstadsapotek med en sammanlagd omsättning på över sju miljarder kronor. Bakom Apotek Hjärtat står det svenska riskkapitalbolaget Altor.
– Vår ambition är att vara med och utveckla den svenska apoteksmarknaden och bli en ledande aktör på den, säger Anders Nyberg, vd för Apotek Hjärtat.

Något som redan är en realitet i och med köpet av de båda klustren. Men Anders Nyberg och Apotek Hjärtat har ännu större planer.
– Vår ambition är att växa och etablera ytterligare minst 100 apotek under den närmaste femårsperioden, säger han.

Men det är inte bara i volym som verksamheten ska växa.
– Basen i vår verksamhet kommer fortsatt att vara trygg och säker läkemedelshantering och bra rådgivning. Men sedan kommer vi att försöka utveckla olika tjänster och produkter, säger han.

Anders Nyberg kommer närmast från en tjänst som vice vd för Ica och har under de senaste 20 åren haft ledande befattningar inom svensk detaljhandel. Han menar att det finns skillnader mellan apoteksverksamhet och vanlig detaljhandel.
– Apotek är, och bör, vara mer reglerat. Det är väl den stora skillnaden, säger han.

Han menar att Apoteket AB har visat vägen.
– Jag tycker att Apoteket har gjort ett väldigt bra jobb under de senaste åren. De har flyttat fram positionerna avsevärt inom flera områden, säger han.

Huvudägaren Altor har ingen tidigare erfarenhet av att apoteksverksamhet, men har däremot tidigare varit en av ägarna i ACO Hud. Nu är Altor delägare i ett 25-tal bolag däribland Ferrosan, Q-matic, Sonion, en dansk tillverkare av hörapparater och Vatus, en svensk leverantör av medicintekniska produkter.
– En av styrkorna i att ha Altor som ägare är att vi har starka finansiella muskler. Det kommer finnas möjligheter att investera i de 100 nya apoteken, säger Anders Nyberg.

Apotek Hjärtat tar över apoteken i kluster 1 och 8 först i slutet av januari 2010. Fram till dess ägs och drivs de vidare av Apoteket Omstrukturering AB. Därför är det andra saker som ligger högst på Anders Nybergs agenda just nu.
– Den närmaste tiden handlar om att förbereda bemanningen av det nya huvudkontoret, eller supportkontoret som jag föredrar att kalla det. Vi kommer att satsa hårt på kunskap och utveckling av medarbetare, det kommer att vara viktigt för oss, säger han.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer