Annons

Hanteringen av HPV-upphandling JO-anmäls

Följetongen om vilket HPV-vaccin som ska upphandlas för vaccinering av
landets unga flickor har fått ännu ett avsnitt. Rättsprocessen kring
upphandlingen har JO-anmälts av Caroline Szyber, kristdemokratisk
riksdagsledamot.

17 mar 2011, kl 13:06
2

I över ett år har rättsprocessen kring vilket HPV-vaccin som ska ingå i det nationella barnvaccinationsprogrammet pågått. Redan 2008 fattade Socialstyrelsen beslutet att vaccin mot livmodershalscancer ska finnas tillgängligt för alla svenska flickor i årskurs fem och sex från och med 1 januari 2010. Ett beslut som omgående gick i stå.

Den nationella upphandlingen av HPV-vaccin hanteras av Stockholms läns landsting och innebar att man i början av 2010 lät valet falla på vaccinet Cervarix från läkemedelsföretaget GSK. Ett beslut som snart kom att överklagas av konkurrenten Sanofi Pasteur MSD som äger vaccinet Gardasil. En produkt som redan använts i många landsting när föräldrar själva har bekostat sina barns vaccination.

Den rättsliga process som har följt efter Sanofi Pasteur MSD överklaganden till i första hand Förvaltningsrätten och därefter Kammarrätten har fått mycket kritik vilket föranleder att  den kristdemokratiska riksdagsledamoten Caroline Szyber nu sätter ner foten genom att JO-anmäla den rättsliga hanteringen. Hon menar att det inte är rimligt att en rättsprocess av detta slag får ta mer än ett år.

? Flickor går miste om vaccinet vilket gör att risken för att smittas av en allvarlig sjukdom är större. Dessutom innebär den utdragna processen stora kostnader för både det offentliga och enskilda, säger Caroline Szyber i ett pressmeddelande.

Överklagandet har från Kammarrätten bollats vidare till Konkurrensverket och sedan tillbaka igen. Det är nu ett år sedan den första ansökan om så kallad överprövning inlämnades och ännu inte är rättsprocessen avslutad.

? Det är orimligt att långa handläggningstider i domstol gör att upp till 200 000 flickor får vänta på besked om när de kostnadsfritt kan erbjudas vaccinet, säger Caroline Szyber.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

 1. Användningen av Vitamin B17 för behandling av cancer går tillbaka till åtminstone 1843. Det finns även bevis på att kineserna använde bittermandel vid behandling av tumörer för 3000 år sedan.
  Vitamin B17 (Laetrile/Amygdalin) är inte en mirakelmedicin. Det är helt enkelt en koncentrerad form av Nitriloside. Vitamin B17 är särskilt förekommande i frön av frukter i Prunus rosacea familjen (bittermandel, aprikos, slånbär, körsbär, nektarin, persika och plommon).
  Det är en giftfri naturprodukt som förstör cancerceller och som utgör ett allvarligt hot mot konventionella läkemedel och de vinster som läkemedelsföretagen gör. Cancer är big business! De läkemedelsföretag som gör cancermediciner har gjort stora ansträngningar för att göra B17 olagligt och otillgänglig genom lobbying i regeringar och genom deras finansiella inflytande på stora välgörenhetsorganisationer som arbetar med cancer.

 2. ?(NaturalNews) I förra veckan rapporterade NaturalNews i offentliga uttalanden som tillskrivs Dr Diane Harper, en forskare som arbetat med både Gardasil och Cevarix vaccinerna. Historien utspelar sig i tidningen Sunday Express , med titeln “Injektionen lika dödlig som cancer”, citerat efter Dr. Harper som säger att cervical cancer vaccin möjligtvis är mer farlig än den cancer den är tänkt att förhindra. Där medgav Dr Diane Harper öppet att vaccinet inte ens kan förebygga livmoderhalscancer
  Under tiden sedan artikeln publicerades, har Sunday Express varit under obarmhärtigt angrepp av pro-pharma “vetenskapliga” journalister, läkemedelsbolag och även Dr Harper själv som nu påstår att hela historien var helt påhittad. Verkligen?

  NaturalNews undrar: Vem fick tag i Dr Diane Harper? Har hon ändrar sin berättelse efter att ha blivit hotad liksom så många andra farmaceutiska forskare har blivit?

  Hysteri över genitala vårtor?

  I en New York Times artikel publicerad förra året, så talade Dr Harper om rädslobaserad marknadsföring av Gardasil från Merck:

  ” Merck lobbade varje opinionsledare, kvinnogrupp, det medicinska samhället, politiker och gick direkt till folket – det skapade en känsla av panik som säger att man måste ha det här vaccinet nu ”

  Detta beteende att läkemedelsföretagen med rädslotaktik främjar en viss sjukdom för att sälja dennas “behandling” – kallas anstiftare av sjukdomen. De flesta av läkemedelsindustrins vinster som genereras i dag är baserade på just denna taktik: Sprid rädsla, och sälj sedan behandlingen.