Annons

Handelsmarginal redan finansierad genom utbyte

Den ökning av handelsmarginalen som TLV presenterade i april är redan
finansierad enligt myndigheten. De prissänkningar på originalläkemedel
som genomförts under sommaren har sparat 50 miljoner mer än beräknat.
Det uppger TLV som sätter startdatum för den nya handelsmarginalen till
den 1 november.

21 sep 2009, kl 11:41
0

I april i år klargjorde TLV att de ökade handelsmarginaler som apoteksaktörer på den svenska marknaden ska få till största delen ska finansieras av ett effektivare generikautbyte. Redan nu har arbetet med att sänka priset på originalläkemedel som har generisk konkurrens lett till besparingar på 400 miljoner kronor meddelar TLV.

Det är 50 miljoner mer än vad myndigheten väntat sig och gör att den ökade handelsmarginalen till stor del redan är finansierad.
– Det beror antagligen på att de prognoser vi gjorde var försiktiga, säger Magnus Thyberg, projektchef apotek på TLV.

En viktig del i de besparingar som gjorts under sommaren är enligt Magnus Thyberg det arbete som TLV gjort tillsammans med läkemedelsindustrin där priset på originalläkemedel sänktes till samma som den billigaste generiska produkten men med max 65 procent. De priserna trädde i kraft den 1 juli.

Den 1 november kommer den nya handelsmarginalen börja gälla, en månad efter att TLV inleder sitt kontrollprogram för generikautbytet. Det ska se till att apoteken hela tiden säljer den billigaste produkten inom varje utbytesgrupp. Exakt hur arbetet ska se ut organisatoriskt är enligt Magnus Thyberg inte klart men det kommer att ske en övervakning av apotekens inköps- och försäljningspriser.

Från den 1 oktober kommer TLV en gång i månaden att utse den billigaste varan i varje utbytesgrupp. Dessa kommer att finnas i Servicebolagets varuregister och presenteras på TLV:s hesmida.
– Till en början gör vi en ny bedömning varje månad men som vi aviserat så är det troligt att dessa tider blir längre framöver, säger Magnus Thyberg.