Annons

Han ska samordna svensk life science

Anders Lönnberg har utsetts till nationell samordnare för life science. Han ska hjälpa regeringen att stärka svensk life science.

1 apr 2015, kl 15:06
0

Annons

Det var många som var besvikna på att det saknades en stark life science-profil då statsminister Stefan Löfven presenterade ledamöterna i innovationsrådet i slutet av februari i år. Statsministern försäkrade att det senare skulle tillsättas en särskild life science-grupp inom regeringskansliet.

Nu har alltså regeringen utsett en nationell samordnare för life science. Det blev Anders Lönnberg som har varit statssekreterare i Socialdepartementet och landstingspolitiker för socialdemokraterna. Han är också ordförande för Storstockholms diabetesförening. Hans uppdrag pågår från och med den 1 april till den 31 december i år.

Anders Lönnberg ska enligt ett pressmeddelande från regeringen leda en expertgrupp med medlemmar från life science-sektorns olika delar. Samordnaren ska även arbeta med frågor som initierats av innovationsrådet.
– I arbetet med att utveckla life science är hälso- och sjukvården central. Samarbetet mellan akademi, näringsliv och verksamheterna bidrar såväl till en bättre hälso- och sjukvård som ekonomisk utveckling och fler jobb. Min förhoppning är att Anders Lönnberg ska bidra till att stärka detta ytterligare, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström, i ett pressmeddelande.

Apotekarsocieteten är positiva till tillsättningen. 
– Anders Lönnberg värnar om samverkan mellan akademin, sjukvården och industrin, och han har lite nya tankar kring detta som kan vara värdefulla för hela life science-området. Apotekarsocieteten arbetar för att få bort stuprören i sjukvården, och Anders Lönnberg värnar också om att sätta patienten i centrum, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten.
Även Lif och Forska Sverige har välkomnat utnämningen.