Han ska samordna svensk life science

Anders Lönnberg har utsetts till nationell samordnare för life science. Han ska hjälpa regeringen att stärka svensk life science.

1 apr 2015, kl 15:06
0

Det var många som var besvikna på att det saknades en stark life science-profil då statsminister Stefan Löfven presenterade ledamöterna i innovationsrådet i slutet av februari i år. Statsministern försäkrade att det senare skulle tillsättas en särskild life science-grupp inom regeringskansliet.

Nu har alltså regeringen utsett en nationell samordnare för life science. Det blev Anders Lönnberg som har varit statssekreterare i Socialdepartementet och landstingspolitiker för socialdemokraterna. Han är också ordförande för Storstockholms diabetesförening. Hans uppdrag pågår från och med den 1 april till den 31 december i år.

Anders Lönnberg ska enligt ett pressmeddelande från regeringen leda en expertgrupp med medlemmar från life science-sektorns olika delar. Samordnaren ska även arbeta med frågor som initierats av innovationsrådet.
– I arbetet med att utveckla life science är hälso- och sjukvården central. Samarbetet mellan akademi, näringsliv och verksamheterna bidrar såväl till en bättre hälso- och sjukvård som ekonomisk utveckling och fler jobb. Min förhoppning är att Anders Lönnberg ska bidra till att stärka detta ytterligare, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström, i ett pressmeddelande.

Apotekarsocieteten är positiva till tillsättningen. 
– Anders Lönnberg värnar om samverkan mellan akademin, sjukvården och industrin, och han har lite nya tankar kring detta som kan vara värdefulla för hela life science-området. Apotekarsocieteten arbetar för att få bort stuprören i sjukvården, och Anders Lönnberg värnar också om att sätta patienten i centrum, säger Karin Meyer, vd för Apotekarsocieteten.
Även Lif och Forska Sverige har välkomnat utnämningen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng