Snabb tillgång till ny cancerbehandling
Foto: Istockphoto

Snabb tillgång till ny cancerbehandling

Ett nytt cancerläkemedel nådde svenska patienter rekordsnabbt genom den nationella processen för ordnat införande.

1 apr 2015, kl 14:15
1

Lynparza som innehåller olaparib godkändes så sent som för drygt tre månader sedan i EU för behandling mot svårare äggstockscancer. Att införa läkemedlet i landet har gått mycket snabbare än vanligt genom ordnat införande. Processen man testat har varit ett pilotprojekt under SKLs ledning, men har nu gått över i landstingens samverkansmodell för läkemedel.

– Allt handlar om att alla parter arbetar parallellt, man inväntar inte de olika besluten och stegen. Vi samverkar med TLV och Läkemedelsverket och det aktuella läkemedelsbolaget, i det här fallet Astrazenca, i god tid. Man drar igång processen för fullt när CHMP ger sin rekommendation om ett godkännande i EU, alltså ungefär tre månader innan ett formellt godkännande kommer. Då har man redan kommit långt i arbetet och landstingen har gemensamt hunnit förbereda sig, säger Sofie Alverlind, handläggare på SKL.

– Det har inte skett några prisförhandlingar för läkemedlet i det här projektet och bolaget ansökte hos TLV om att få läkemedlet subventionerat den vanliga vägen, det skedde inte några trepartssamtal, säger Sofie Alverlind.

TLV fattade ett snabbt beslut och landstingen hade redan då beslutet kom hunnit skapa ett gemensamt införande- och uppföljningsprotokoll som också innehöll rekommendationer om hur medlet ska tas.

Behandlingen kostar drygt 900 000 kronor för ett år men det råder fortfarande en viss osäkerhet om vilken medeldos man ska räkna med enligt TLV. En uppdatering behövs när mer studiedata finns tillgängligt. Det finns idag en begränsad tillgång av substansen men genom den svenska modellen beslöt företaget att ge Sverige tillgång till behandlingen. Sverige är ett av två europeiska länder som kan erbjuda läkemedlet.

Landstingsgemensamt ordnat införande kommer att bli aktuellt för läkemedel som innebär en ny behandlingsprincip, eller för läkemedel som är väldigt dyra eller när man bedömer att det kan uppstå risker för ojämlik hantering av läkemedel i landet.
– På tur står PD1-hämmare mot malignt melanom för att införas med samma parallella metod, säger Sofie Alverlind.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Det är fantastiska nyheter att Lynparza nu kommer att finnas tillgängliga för kvinnor med avancerad recidiverande BRCA-muterade äggstockscancer. Jag hoppas att denna behandling hjälper förändra livet för cancerpatienter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng