Gratis preventivmedel halverade antalet aborter
Foto: Istockphoto

Gratis preventivmedel halverade antalet aborter

Efter att preventivmedel gjorts gratis till alla kvinnor under 26 år har antalet aborter i Norrbotten halverats.

17 mar 2015, kl 17:39
0

Norrbotten har tidigare legat i topp när det gäller antalet aborter i förhållande till befolkningens storlek.

Men för tre år sedan beslutade landstinget att även långtidsverkande preventivmetoder skulle vara gratis vilket ledde till att allt fler kvinnor börjat använda dessa metoder.

Under 2014 gjordes 251 aborter bland kvinnor under 26 år i Norrbotten vilket är ett stort trendbrott jämfört med 2011 då hela 500 stycken aborter gjordes i samma åldersgrupp.

När kvinnorna inte längre var tvungna att välja det billigaste alternativet av preventivmedel ökade andelen som använde långverkande hormonella preventivmedel från 11,6 procent till 18,3 procent under samma tidsperiod.
– Vi fick indikationer på att många kvinnor i den här åldern inte hade möjlighet att lägga upp den tusenlapp som en p-stav eller hormonspiral kostar. Då valde man en sämre metod eller också slutade man, säger Åke Berggren, Mödrahälsovårdsöverläkare i Norrbotten till Piteå Tidning.

Under de senaste åren har landstinget anordnat flera utbildningar om preventivmedel för de barnmorskor och läkare som arbetar med preventivmedelsrådgivning i länet.
Att preventivmedlen är gratis för kvinnan har inte medfört att man skriver ut dyrare preparat enligt landstingets pressmeddelande.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng