Gener styr blödningsrisk från warfarin

Med ett gentest går det att förutse vilka som riskerar att få blödningar på grund av en warfarinbehandling.

17 mar 2015, kl 11:25
0

Warfarin har använts under lång tid och är den vanligaste behandlingen när man vill minska blodets koagulationsförmåga. Dock råkar en del patienter ut för blödningar som en biverkan. En ny studie visar att det går att identifiera vilka patienter som riskerar att råka ut för blödningar inom den första behandlingstiden efter att warfarin satts in.

Forskningsstudien som publicerats i Lancet visar att två genetiska varianter bland patienterna var kopplade till en ökad blödningsrisk under de 90 första behandlingsdagarna. Behandlingen går alltså att individualisera och dessa patienter bör få en annan sorts av blodförtunnare.

Gentyperna CYP2C9 och VKORC1 visar att andra medel, i den aktuella studien edoxaban, bör väljas för ökad patientsäkerhet.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng