Astrazenecas kol-läkemedel lyckas

Två stycken fas III-studier visar att Astrazenecas nya kol-läkemedel PT003 har en bra effekt.

18 mar 2015, kl 10:40
0

När Astrazeneca köpte Pearl Pharmaceuticals för två år sedan fick bolaget tillgång till PT003 som var en ny behandling mot kol under utveckling. Nu har projektet närmat sig målet för ett färdigt läkemedel.

PT003 är en fast kombination av glykopyrolat, som en är långtidsverkande muskarinantagonist, LAMA och formoterolfumarat, som en långtidsverkande beta 2-agonist, LABA. Det unika i Astraszenecas LAMA/LABA kombination är att behandlingen ges via en tryckinhalator, vilket kan vare en fördel speciellt bland äldre patienter. Vid andra behandlingar ska man klara av att dra i sig pulver.

PINNACLE 1 och 2-studierna visade båda två att patienternas kol-symtom blev förbättrade av kombinationsbehandlingen. Terapin jämfördes med placebo samt med de två komponenterna som monoterapi var för sig. Den så kallade forcerade utandningsvolymen, FEV1, förbättrades signifikant efter 24 veckors behandling med PT003.

Biverkningar var inflammationer i näsa och svalg, luftvägsinfektioner och andnöd, Frekvensen av biverkningar var liknande mellan grupperna.
Astrazeneca planerar att söka tillstånd globalt för behandlingen under innevarande år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng