Gotlänningar tar mest läkemedel mot alkoholism

Svenskarna tar allt mer hjälp av läkemedel mot alkoholmissbruk. Färska
siffror från Apoteket visar att den utskrivna mängden har ökat med 17
procent på bara tre år och Antabus är fortfarande en storsäljare.

16 sep 2008, kl 14:25
0

Statistik från Apoteket visar att allt fler svenskar äter läkemedel för att behandla sitt alkoholmissbruk. Det första halvåret i år såldes 300 000 fler dygnsdoser av sådana preparat jämfört med samma period för tre år sedan.

Lars Rönnbäck som är sortimenstchef för receptläkemedel på Apoteket säger till Svenska Dagbladet att det sannolikt finns en koppling mellan ett ökat alkoholberoende och den kraftiga försäljningsökningen. Men det är svårt att säga om den ökade förskrivningen enbart beror på det.

Försäljningen varierar stort i olika delar av landet och högst ligger den på Gotland där det säljs 1,9 dygnsdoser pers dag och tusen innevånare. I Dalarnas och Gävleorgs län ligger ssamma siffra på 0,9 och för hela landet är det 1,3 dygnsdoser per tusen personer.

Av de läkemedel som finns på marknaden är Antabus (disulfiran) fortfarande en av de som säljer bäst. Campral (akamprosat) infördes i Sverige 1996 men har aldrig riktigt slagit igenom i sjukvården. Campral används ofta i kombination med någon form av psykosocialt behandlingsprogram.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng