Annons

Godkänner begränsad subvention

Särläkemedlet Jakavi ingår nu i högkostnadsskyddet. Men bara för patienter med svårare sjukdomsgrad.

16 apr 2014, kl 09:18
0

Annons

Jakavi, ruxolitinib, är ett särläkemedel mot myelofibros. Det är en ovanlig sjukdom som på grund av kraftig ökning av bindväv minskar produktionen av röda blodkroppar i benmärgen. Det leder till förstorad mjälte och lever. Sjukdomen drabbas cirka 40 personer per år i Sverige och överlevnadsprognosen är mellan två och elva år, beroende på allvarlighetsgrad. Jakavi är det enda godkända läkemedlet i Sverige för myelofibros.

Nu har TLV beslutat att Jakavi ska ingå i högkostnadsskyddet. Men bara för patienter med myelofibros av intermediär-2 eller hög risk. Beslutet gäller från och med den 5 april 2014.

Anledningen är, enligt myndigheten, att studierna är gjorda på patienter med intermediär-2 eller hög risk. Även om det finns osäkerheter i den hälsoekonomiska analysen är sjukdomen svår, och det är därför sannolikt att Jakavi är ett kostnadseffektivt behandlingsalternativ för patienter med de svårighetsgraderna, resonerar TLV. 

Företaget ska redovisa en uppdaterad hälsoanalys för myndigheten senast i december 2015. 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng