Annons

Goda och dåliga hälsonyheter för Indien

Indien kan vara på väg att bli fritt från polio för första gången.
Samtidigt har det rapporterats tolv fall av helt resistent tuberkulos i
landet.

13 jan 2012, kl 13:36
0

Annons

Polio kan vara ett minne blott i Indien. Landet har inte haft ett fall av sjukdomen på ett år, uppger Världshälsoorganisationen WHO. Senast var den 13 januari 2011, då ett fall med en tvåårig flicka i Västbengalen rapporterades.

WHO beskriver det som en milstolpe, då Indien en gång var ett land där det var mycket svårt att få bukt med polioviruset. Polioviruset är nu begränsat till tre länder: Afghanistan, Pakistan och Nigeria. Men Indien kan inte vila nu, utan måste fortsätta bevaka så att viruset inte får fäste igen, enligt WHO.

Tidigare i veckan fick landet däremot dåliga nyheter då tolv fall av multiresistent tuberkulos rapporterades. Läkare i Mumbai kallar typen för TDR, Totally Drug Resistant, eftersom den är helt resistent mot alla läkemedel mot sjukdomen.

Av de tolv fallen har tio upptäckts i Mumbai, och en av de smittade har dött. Alla patienterna var resistenta mot de tolv läkemedel som användes. Enligt läkaren Amita Athawale kan de tolv fallen bara vara början, skriver The Times of India.

Den vanliga formen av tuberkulos är en av de vanligaste dödsorsakerna i Indien tillsammans med hjärtsjukdomar.