Geografiska skillnader i läkemedelsanvändning förbryllar

Geografiska skillnader i användning av olika läkemedel förbryllar. Statistikansvariga inom Apoteket ska nu börja analysera skillnaderna

26 aug 2003, kl 13:03
0

Annons

Att det används mest HIV-läkemedel och medel mot beroende i storstäderna beror på att såväl HIV som drogmissbruk är vanligare i storstäderna. Men vad är skälet till att det i till exempel Uppsala förskrivs 68,6 antidepressiva DDD/1000 invånare och dag medan man i Stockholm nöjer sig med drygt 52? Och vad är skälet till att det på Gotland förskrivs drygt 44 definierade dygnsdoser antikonceptionella medel, medan Blekinge ligger på drygt 62 dygnsdoser? I båda exemplen har statistiken ålderstandardiserats.

Fler specialister
Sådana skillnader ska de statistikansvariga inom Apotekets distrikt titta närmare på och försöka finna en del svar. I Stockholm har Björn Wettermark, apotekare, undersökt hur länet skiljer sig.
? Till exempel används specialistpreparat i högre grad i vårt landsting vilket kanske beror på en större tillgång till specialister.
Vad det beror på att länet har den högsta användningen av angiotensinreceptorblockare i landet kan han bara spekulera om.
Det kan vara så att rekommendationen att använda dessa enbart som tredjehandsalternativ fått sämre genomslag i Stockholm än i övriga landet; en annan förklaring är att det finns en annan attityd till nya läkemedel och högre inkomster hos befolkningen.
Ett sedan gammalt känt exempel är den högre förskrivningen av antibiotika i Skåne.
? Det är bekymmersamt och vi har ingen annan förklaring än terapitradition, säger Christer Luthman statistikansvarig för distriktet.
? Så här har det varit i alla herrans år.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng