Annons

Generikaföretag
kan slås ut av priskriget

Under september och oktober i år har det fattats 764 beslut om prissänkningar på läkemedel. Samma månader förra året sänktes priset på 236 produkter.

27 okt 2002, kl 05:00
0

Annons

De flesta beslut om prissänkningar gäller generika där företagen sänkt allt från någon krona per förpackning till mer spektakulära sänkningar; till exempel Astrazeneca som sänkt priset på det kärlvidgande preparatet Imdur 30 mg med 44 procent, och därmed lagt sig på samma nivå som generikapreparaten. Detsamma gäller Bristol–Myers Squibb som genom att sänka priset på Buspar och Capoten tagit upp priskonkurrensen med generikaföretagen.
Vissa hävdar att beslutet om utbytbarhet i förlängningen kan innebära att läkemedel blir dyrare eftersom generikaföretagen kan slås ut av starka originalföretag som väljer att gå back på ett preparat för att bli av med konkurrenterna.
Ordförande i generikaföretagens förening, Kenneth Nyblom, tror dock inte att det är någon större risk.
– Nej, man talar mycket om priskriget, men i praktiken är det bara ett par originalföretag som gjort sådana här spektakulära prissänkningar.

Några kan försvinna
Idag finns det jämfört med bara för några år sedan ett femtontal företag som är aktiva på generikamarknaden.
– Visst kan man tänka sig att det på den här marknaden, liksom på andra, visar sig att alla inte kan bli kvar.
Men någon överhängande risk för generikaföretagen ser inte Kenneth Nyblom.
Inte heller Anders Wessling på Läkemedelsförmånsnämnden ser en sådan.
– Det är ju inte så ovanligt att det finns ett originalföretag bakom generikaföretaget. För de stora drakarna är det väl ofta bättre att lägga krut på nya läkemedel, säger han.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng