Gener avgör nyttan av folsyra

Hos många kvinnor kan tillskott av folsyra kopplas till en minskad
risk för bröstcancer. Men för dem med en viss genetisk uppsättning kan
det istället öka risken enligt en svensk studie.

8 apr 2010, kl 12:02
0

Det är näringsforskaren Ulrika Ericson vid Lunds universitet som gått igenom data om 17 000 kvinnor som ingick i den stora studien Malmö Kost Cancer på 90-talet. Den studien visade att de flesta kvinnor som intog B-vitaminet folat löpte mindre risk att drabbas av bröstcancer.

När Ulrika Ericson inom ramen för sin doktorsavhandling gick igenom data igen såg hon att för omkring en tiondel av kvinnorna var förhållandet det motsatta. Dessa hade en särskild variant av ett enzym som påverkar hur folat används i kroppen.

Med tanke på detta bör man enligt Ulrika Ericson vara försiktig med att rekommendera alla kvinnor tillskott med folsyra.
– Det är bättre att äta en kost med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och fullkornsprodukter. Då får man i sig lagom mängder av både folat, andra vitaminer och kostfibrer, säger hon i ett pressmeddelande.
För vissa grupper av kvinnor till exempel de som vill bli eller är gravida eller har en viss typ av blodbrist är kosttillskott med folsyra befogat anser hon.

Ulrika Ericson försvarar sin avhandling vid Lunds universitet den 10 april.