Annons

Gardasil godkänt för kvinnor upp till 45 år

HPV-vaccinet Gardasil som skyddar mot fyra typer av viruset har fått
utökad indikation. Vaccinet får marknadsföras som effektivt till kvinnor
upp till 45 år enligt ett beslut från EU-kommissionen.

2 sep 2010, kl 10:42
0

Gardasil från Sanofi Pasteur MSD är godkänt för att ge effekt mot fyra typer av HPV, 6, 11, 16 och 18. Efter ett beslut från EU-kommissionen i veckan får vaccinet marknadsföras för som effektivt hos kvinnor upp till 45 år. Kommissionen godkänner även en uppdatering av den produktinformationen för Gardasil genom att lägga till att vaccinet har effekt när det gäller att förebygga reinfektion eller sjukdom med koppling till HPV 6, 11, 16 eller 18 hos kvinnor som tidigare exponerats för samma virustyp men då blivit av med infektionen.

I förra veckan meddelade företaget att deras HPV-vaccin Cervarix från Glaxosmithkline, GSK, fått beviljat en ändring i produktresumén med avseende på virustyper. Förutom de tidigare typerna av HPV 16 och 18 erkänns nu vaccinet även ha effekt mot typerna 31, 33 och 45.

GSK är det vaccin som vann upphandlingen för den nationella vaccinering av flickor som ska inledas i höst. Sanofi Pasteur MSD som tillverkar det konkurrerande Gardasil har begärt en överprövning av upphandlingsbeslutet och upphandlingen är stoppad tills den juridiska processen är avklarad.