Furberg svaret skyldig

OPINION Professor Curt Furberg uttryckte i LMV 11/05 oro över olanzapins (Zyprexa) metabola biverkningsprofil. Preparatets tendens att medföra viktökning och diabetes har allt oftare aktualiserats. Furberg menade att Lilly sitter inne med graverande säkerhetsdata kring detta som inte rapporterats vidare.När Furberg själv presenterade resultaten från den stora amerikanska hypertonistudien ALLHAT som han koordinerade,  framstod ett […]

1 dec 2005, kl 00:56
0

Annons

OPINION Professor Curt Furberg uttryckte i LMV 11/05 oro över olanzapins (Zyprexa) metabola biverkningsprofil.


Preparatets tendens att medföra viktökning och diabetes har allt oftare aktualiserats. Furberg menade att Lilly sitter inne med graverande säkerhetsdata kring detta som inte rapporterats vidare.

När Furberg själv presenterade resultaten från den stora amerikanska hypertonistudien ALLHAT som han koordinerade,  framstod ett billigt diuretikum, klortalidon, som ?vinnare? på dyrare blodtrycksmedels bekostnad.


En invändning var dock att klortalidon tycktes medföra en förhöjd risk för ? just det ? diabetes. Detta gjorde Curt Furberg inte någon större affär av.

När jag intervjuade honom nyligen tänkte jag inte på den uppenbara motfrågan apropå utspelet om Zyprexa. På debattsidorna i detta nummer hjälper kardiologen Peter Nilsson till med den.

Varför bör man oroas så mycket mer över de metabola biverkningarna hos olanzapin jämfört med klortalidon, Curt Furberg?

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng