Annons

Fransk läkare väcker debatt om diabetesmedel

I dagarna har en bok släppts i Frankrike som ifrågasätter
diabetesläkemedlet Mediator. Författaren och läkaren Irène Frachon menar
att det orsakat flera hundra människors död.

23 nov 2010, kl 13:12
0

Det handlar om läkemedlet Mediator (benflourex) som varit indragit i EU sedan december 2009 på grund av allvarliga biverkningar på hjärtat och rapporter om hjärtinfarkt. Preparatet har getts till patienter med typ 2-diabetes och även till överviktiga för att det visat sig kunna sänka vissa blodfetter.  I USA drogs preparatet från marknaden redan för tio år sedan och i Sverige har det aldrig marknadsförts.

Anledningen till den uppståndelse som nu råder är en bok som kommit ut i dagarna av den franska läkaren Irène Frachon. I boken, ?Combien de morts? eller ?Hur många döda? beskriver hon hur tre miljoner fransmän behandlats med läkemedlet trots att riskerna enligt henne varit uppenbara. Medlet togs bort först när den europeiska myndigheten EMA kom med sitt besked för ett år sedan, och först i förra veckan uppmanade det franska läkemedelsverket AFSSAPS alla som tagit Mediator att uppsöka läkare för att kontroller eventuella skador på hjärtklaffarna.

Enligt Irène Frachon kan det handla om 500 personer som avlidit till följd av behandling med benflourex och hon säger till Svensk Dagbladet att företaget Servier, som marknadsför Mediator, försökt stoppa boken och förhalat utgivningen med ett halvår. Från företaget menar man att anklagelserna är överdrivna.