Annons

Från handelsresande till bloggare

Vi har hört det ett tag nu. Läkemedelsindustrin måste byta strategi. De kan inte knata på i de gamla ullstrumporna länge till när världen runt omkring ändras. När gamla säljknep inte håller får de tänka nytt för att betalarna ska välja just dem. Patent som går ut och dalande försäljningssiffror. Inga nya blockbusters och kräsnare […]

21 aug 2009, kl 18:41
0

Annons

Vi har hört det ett tag nu. Läkemedelsindustrin måste byta strategi. De kan inte knata på i de gamla ullstrumporna länge till när världen runt omkring ändras. När gamla säljknep inte håller får de tänka nytt för att betalarna ska välja just dem.

Patent som går ut och dalande försäljningssiffror. Inga nya blockbusters och kräsnare betalare. Det är vad rapporter och analytiker basunerat ut om läkemedelsmarknaden under vad som börjar kännas som ett bra tag nu. Men det lär arbetas för fullt inne på labben och misstankar finns att det under de närmaste åren faktiskt kommer att dyka upp nya typer av läkemedel, eller varianter av gamla, som kommer att säljas.

En av de utmaningar som läkemedelsindustrin står inför är de allt högre kraven från betalarna. Fler länder får organ som likt vårt TLV ska bedöma om preparatet är värt sitt pris. Den gamla tidens läkemedelskonsulent som bjöd på räkmackor och golf känns i Sverige nu mest som en lustig anekdot. Rapporter visar att antalet säljrepresentanter i USA minskat med tio procent sen 2007 och trender är liknande i andra delar av världen. Men marknadsavdelningarna ligger knappast på latsidan.

När nu de enskilda läkarna är mer och mer beroende av rekommendationer och riktlinjer från myndigheter så är det dit man vänder sig. För nya resultat måste ju rimligtvis ut från företagen till kunderna. I en artikel i Scrip från i somras redogör Steve Arlington och Jennifer Colapietro från Pricewaterhouse Cooper för olika tänkbara vägar att gå, en slags tipslista för marknadsavdelningarna.

Ett genomgående tema bland tipsen är att säljarna från och med nu bör börja ägna sig åt att marknadsföra ett helt paket. Träningstips och kostråd till patienten, instrument till sjukhusen och uppföljande studier för framtiden med applikationer för rapportering av biverkningar, är några av dessa. Företagen ska inte bara kunna visa ett bra resultat av sitt piller utan en hälsoekonomisk analys som får myndigheterna att känna sig övertygade. Författarna uttrycker att det blir ett mer holistiskt tänk.

Ett annat område som man kan vänta sig att säljarna dyker upp är det berömda nätet. Bland forum, chatter, twittrar och mejllistor finns enligt författarna guldgruvor. På så sätt kan man nå både patienter, förskrivare och politiker, dygnet runt och så fort det finns något nytt att berätta. Experter på företagen kan finnas tillgängliga 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan för att svara på frågor om doser eller biverkningar.

Det ska bli spännande att se hur dessa sociala medier kommer att hanteras av industri, köpare och användare. Hur ska läsaren känna sig trygg med att den bloggande hemmappappan egentligen inte är en före detta läkemedelskonsulent med ny titel, anställd att marknadsföra? Kanske var den portföljbärande mannen som kom till praktiken mer trygg ändå. Han gick i alla fall att känna igen.

Bland forum, chatter, twittrar och mejllistor finns enligt författarna guldgruvor för industrin