Annons

Framgång för vaccinkampanj

Amerika är den första regionen i världen att ha vaccinerat bort röda hund.

30 apr 2015, kl 10:53
0

Annons

Röda hund, eller rubella, är en smittsam barnsjukdom. Den är vanligtvis lindrig och ger feber och utslag, men om kvinnor smittas under tidig graviditet kan sjukdomen leda till allvarliga fosterskador.

Nu har den amerikanska hälsoorganisationen Pan American Health Organization, PAHO, deklarerat den amerikanska världsdelen fri från endemisk röda hund. Enligt organisationen har man inte sett några fall av endemisk röda hund på fem år.

Detta är resultatet efter en 15 år lång vaccinationskampanj, med mål att utrota sjukdomen. Mellan 1998 och 2008 vaccinerades 250 miljoner barn och vuxna i de 32 länder i regionen. Innan man började vaccinera mot röda hund föddes det varje år mellan 16 000 och 20 000 barn med fosterskador på grund av sjukdomen i regionen.

PAHO har som nästa mål att vaccinera bort mässling.

I Europa sprids röda hund fortfarande i vissa länder, bland annat i Polen. I Sverige har sjukdomen i stort sett försvunnit efter att vaccinationer infördes. De senaste åren har antalet fall varit under fem, men under 2012 smittades 50 personer. Samtliga fall kopplades till orten Järna utanför Stockholm, vilket är centrum för antroposofin i Sverige och där vaccinationstäckningen är lägre.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng