Annons
Fortsatt paus av Modernas covid-19-vaccin för yngre
Foto: Istock

Fortsatt paus av Modernas covid-19-vaccin för yngre

Personer födda 1991 eller senare som har fått en första dos av detta vaccin ska få en andra dos av Pfizers.

21 okt 2021, kl 14:23
0

Alla som är födda 1991 eller senare och har fått en första dos av Modernas covid-19-vaccin rekommenderas att få Pfizers vaccin som en andra dos. Det meddelar Folkhälsomyndigheten. Den paus av Modernas vaccin som myndigheten beslutade om i början av oktober, på grund av signaler om en ökad risk för myokardit, kvarstår därmed.

– Nu kan alla under 30 som väntar på sin andra dos få den, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Beslutet om att använda Pfizers vaccin gäller även personer i denna åldersgrupp som inte tidigare har vaccinerats.

Ökad risk för myokardit

Bakgrunden till att pausa användningen av Modernas vaccin för personer födda 1991 eller senare var signaler om att det fanns en ökad risk för att drabbas av myokardit, hjärtmuskelinflammation, av vaccinet.

Denna biverkning har även bedömts som en sällsynt biverkning av vaccinet från Pfizer, men de nya analyserna visade att risken verkade vara högre efter två doser med Modernas vaccin än av två doser med Pfizers vaccin. Analyserna gjordes utifrån preliminära data från svenska och nordiska register som sammanställdes av Läkemedelsverket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng