Endast Modernas vaccin pausas för 30 år och yngre

Endast Modernas vaccin pausas för 30 år och yngre

Den sällsynta biverkningen myokardit har dock ett samband även med Pfizers covid-19-vaccin.

6 okt 2021, kl 16:50
0

Annons

Det finns en ökad risk att drabbas av myokardit, hjärtmuskelinflammation, för personer som har vaccinerats med covid-19-vaccinerna från Pfizer eller Moderna. Det har den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC tidigare bedömt. Nu bekräftas sambandet av preliminära data från svenska och nordiska register som Läkemedelsverket har sammanställt.

– Vi har dock valt att inte presentera några exakta siffror på hur många det handlar om, men det är så pass stor skillnad, som också ses i de andra nordiska länderna att vi kände att vi behövde agera på det. Andra länders folkhälsomyndigheter har fattat liknande beslut som vår svenska folkhälsomyndighet, säger Charlotta Bergquist vaccinkoordinator på Läkemedelsverket.

Högre förekomst av myokardit efter dos två

Undersökningarna utgår från nationella befolkningsregister kopplade till nationella vaccinations- och hälsodataregister. Det nya analyserna bekräftar att förekomsten av hjärtmuskelinflammation är högre efter den andra dosen och dessutom högre hos yngre män för båda mRNA-vaccinerna.

Men trots att den sällsynta biverkningen kan uppstå efter båda två har Folkhälsomyndigheten i dag beslutat att endast pausa vaccineringen med Modernas vaccin för personer födda 1991 eller senare. Anledningen till detta är att analyserna visar att risken verkar vara högre efter två doser med detta vaccin än av två doser med Pfizers covid-19-vaccin.

– Myokardit är inte en ny signal utan det har funnits med för båda vaccinerna. Det är dock inte av den digniteten att vaccinet skulle dras in. Biverkningen är fortfarande väldigt ovanlig, säger Charlotta Bergquist.

Hur stor skillnad är det egentligen mellan vaccinen från Moderna och Pfizer att drabbas av den sällsynta biverkningen?

– Jag kan inte gå in på några antal, men det finns en skillnad som vi har sett.

Får ingen andra dos covid-19-vaccin

Pausen för Modernas covid-19-vaccin gäller för personer som är födda 1991 eller senare. Till dessa åldersgrupper kommer i stället Pfizers covid-19-vaccin att rekommenderas. Beslutet gäller fram till den 1 december och därefter kommer Folkhälsomyndigheten med ett nytt besked i frågan.

– Vi följer läget noga och agerar snabbt för att vaccinationerna mot covid-19 hela tiden ska vara så säkra som möjligt och samtidigt ge effektivt skydd mot covid-19, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

De personer i dessa åldersgrupper som redan har fått en dos av Modernas vaccin kommer inte att erbjudas en andra dos covid-19-vaccin i nuläget. Det rör sig om cirka 81 000 personer och diskussioner om den bästa lösningen för dessa personer pågår.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger Anders Tegnell.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng