Forskningspengar att söka för nya antibiotika

Forskningspengar att söka för nya antibiotika

Den svenska plattformen Enable-2 ska stötta forskning om nya antibakteriella kandidater.

7 okt 2021, kl 07:30
0

Satsningen Enable var efter avslutad EU-projekttid på väg att gå i graven, men fick tidigare i år pengar av regeringen för en fortsättning under 2021-2022. Vetenskapsrådet fick, som Läkemedelsvärlden berättat, i uppdrag att finansiera plattformen Enable-2 med 25 miljoner kronor under denna period. (Enable står för för European gram negative antibacterial engine).

Anslaget från Vetenskapsrådet  gör att Enable-2 nu öppnar för ansökningar från svenska forskargrupper med med molekyler som kan vara kandidater till antibakteriella läkemedel. Med stöd från Vinnova kan även företag ansöka om att utnyttja plattformen. Utlysningen är öppen till och med sista oktober.

Liksom sin föregångare är Enable-2 en plattform för läkemedelsutveckling, inriktad på att få fram helt nya kandidater till antibiotika och andra antibakteriella läkemedel. Plattformen kan erbjuda både expertstöd på olika områden och praktiskt stöd inom exempelvis kemi, mikrobiologi och säkerhetstestning av läkemedelskandidater.

Målet är att kunna stödja forsknings- och utvecklingsprojekt under de första faserna. När de kommit en bit på väg ska forskarna kunna söka sig vidare till andra satsningar för projekt i senare faser eller licensiera ut sina kandidater till större företag.

Stödet från Enable-2 kommer att riktas till utveckling av läkemedel mot de sjukdomsframkallande bakterier för vilka behovet av nya behandlingar är mest akut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng