Annons

Fortsatt ökning för receptfritt

Apoteken fortsätter vara de stora försäljarna också av receptfria läkemedel. Medan försäljningen av receptbelagt sjunkit är trenden en ökning för egenvården totalt.

18 sep 2013, kl 09:45
0

Annons

Det har under första halvåret sålts läkemedel för drygt 18 miljarder kronor enligt statistik från Apotekens Service. Det allra mesta 17, 6 miljarder kronor har sålts via apotek, resten 398 miljoner kronor via handeln som receptfritt.

Om den trenden fortsätter under nästa halvår kommer handeln liksom tidigare år att ha ökat sin andel av den receptfria försäljningen. Totalt stod egenvårdsförsäljningen för drygt två miljarder kronor under det första halvåret i år.

Medan försäljningen av receptbelagda läkemedel minskar mätt både i kronor och definerade dygnsdoser, ökar försäljningen av receptfria läkemedel något. Det mesta säljer apoteken, drygt 73 procent av alla sålda förpackningar, resten stod i princip handeln för, nästan 23 procent, medan bensinstationer och jourbutiker delade på de återstående procenten.

Fördelningen mellan apotek och handel skiljer sig åt en del mellan länen. Stockholms län med många apotek har den största försäljningen av egenvård på apotek, knappt 82 procent, medan Dalarnas har den lägsta med 69 procent.Medan Alvedon såldes mest såväl i apotek som utanför, mätt såväl i antal förpackningar som försäljningsvärde, kom Treo på andraplats i handeln. På apoteken kommer Nicotinell Mint på andra plats mätt i kronor och Ipren om man räknar förpackningar.

I statistiken från Apotekens Service kan man också utläsa att av de totalt 36,9 miljoner recept som expedierades det första halvåret gjordes 15,8 miljoner generiska byten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng