Fortsatt delat ansvar för beroendevård

Regeringen avvisar Missbruksutredningens förslag att landstingen ska ta hela ansvaret för missbruksvården.

31 jan 2013, kl 10:01
0

Huvudmannaskapet för beroendevården ska också i fortsättningen vara delat mellan landsting och kommuner enligt den lagrådsremiss som regeringen nu är klar med. Istället presenterar regeringen ett lagstadgat krav på att de två huvudmännen ska samarbeta.

– Det tror jag avsevärt kommer att förbättra förutsättningarna för en sammanhållen vård, sa barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) när hon igår onsdag presenterade lagrådsremissen.

Huvudmannaskapet har varit den stora splittrande frågan bland remissinstanserna. Till exempel Läkarförbundet, Socialstyrelsen och Folkhälsoinstitutet var positiva till att landstingen skulle ta över, medan bland andra SKL, Sveriges Kommuner och landsting; SKL sa nej.

Bland det som Maria Larsson och regeringen välkomnar är att utredningen satt ljus på läkemedelsberoendet. För första gången ingår den här gruppen i en nationell plan för behandling av beroendetillstånd.

– Det är det näst största missbruket idag, med cirka 65 000 personer. De har samma rätt och samma behov som andra att få en god vård, kommenterade Maria Larsson.  

Regeringen föreslår i lagrådsremissen att Socialstyrelsen ska granska möjligheterna för den patientgruppen att få en god och sammanhållen vård.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng