Annons

Första svenskarna får Pandemrix

Det influensavaccin mot H1N1 som Sverige beställt har ännu inte fått
godkänt av EMEA. Men redan nu har vaccinet börjat testats på svenskar
vid sjukhus i Örebro och Eskilstuna.

14 sep 2009, kl 12:30
0

Annons

Företaget Glaxosmithkline som tillverkar vaccinet Pandemrix mot H1N1 som Sverige har köpt testas just nu i kliniska prövningar i Europa och Nordamerika. Sverige är ett av de länder där testerna utförs och totalt ska 168 frivilliga personer över 61 år få två doser.

Vaccinationerna utförs vid Universitetssjukhuset i Örebro och Mälarsjukhuset i Eskilstuna och ett antal personer har redan fått sin första dos rapporterar Dagens Nyheter. Doxerna ges med tre veckors mellanrum och enligt personal på Mälarsjukhuset har det inte varit svårt att få tag på viliga försökspersoner.

Testpersonerna ska föra anteckningar över eventuella symtom som svullnader, trötthet och muskelvärk. Tre veckor efter den andra sprutan mäts hur höga halter av antikroppar de har i blodet.

Glaxosmithkline levererar pandemivaccin till Sverige, de övriga nordiska länderna, Schweiz och Storbritannien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng