Första steget mot ett alzheimervaccin

Amerikanska forskare har utvecklat ett vaccin som kan användas både för att behandla och förebygga Alzheimers sjukdom.

4 jul 2002, kl 23:21
0

Forskare vid läkemedelsföretaget Elan Corporation i San Francisco rapporterar i tidskriften Nature att de med immunisering har kunnat bryta ner de plack som bildas i hjärnan vid Alzheimers sjukdom. Placken orsakas av ökad bildning av amyloid och är en av de första förändringarna i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.
Forskarna har immuniserat med en syntetisk amyloidpeptid och därigenom signifikant reducerat existerande plack på transgena möss som tagits fram som modell för Alzheimers sjukdom. Forskarna har också med profylaktisk immunisering kunnat förhindra bildningen av plack hos majoriteten av behandlade möss som ännu inte utvecklat Alzheimers sjukdom.


Studier på människa
Elan planerar att ansöka hos det amerikanska läkemedelsverket FDA om att få utföra studier på människa med vaccinet. Lars Lannfelt vid Huddinge sjukhus, som länge forskat kring sambandet amyloid och Alzheimers sjukdom, undersöker möjligheten att starta kliniska studier med vaccinet i Sverige. Man kommer i första hand att pröva det på patienter som redan är sjuka. Han menar att upptäckten är ett viktigt genombrott i alzheimerforskningen.
– Något liknande har hittills aldrig gjorts, säger han. Det är häpnadsväckande att det fungerade. Arnyloid är ett mycket olösligt ämne som finns i hjärnvävnaden och man har hittills inte trott att det är möjligt att bryta ner plack som redan bildats.
Han betonar dock att det är fråga om djurstudier och att det är för tidigt att säga om det kan få praktisk betydelse.
Tidigare läkemedelsforskning har inriktats på att hitta molekyler som antingen påverkar bildning av amyloid, eller minskar amyloidens tendens att bilda fibriller.


 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng