Första jämförande studien om självmedicinering

Medan fyra av 1 000 vuxna svenskar självmedicinerar med antibiotika uppger närmare 20 procent av rumänerna att de gjort det under ett år. Det framgår av en europeisk studie i vilken 19 länder ingår.

19 jun 2006, kl 12:44
0

Det är stora skillnader i inställning till, liksom prevalens av självmedicinering med antibiotika i Europa, visar en jämförande studie. Studien som är den första i sitt slag gjordes med enkäter som skickades ut till 1 000-3 000 slumpmässigt utvalda i 18 europeiska länder, samt Israel.

Svarsfrekvensen var väldigt olika. I Sverige som hade den bästa svarsfrekvensen svarade 70 procent, medan Israel hade den sämsta med 18 procent. Medelvärdet var 40 procent.
Studiens resultat tyder på att såväl självmedicinering som positiv inställning till det är vanligare i Öst- och Sydeuropa än i Väst- och Nordeuropa.

Medan källan till självmedicinering i till exempel Sverige och övriga Nordeuropa främst var läkemedel som blivit kvar från tidigare behandlingar var det inte ovanligt att östeuropéerna köpt de receptbelagda medicinerna på apotek – utan recept. Främsta orsakerna till självmedicinering var halssymtom, urinvägssymtom och tandvärk.

Studien finns publicerad på Centers for Disease Control and Prevention, CDC:s hemsida.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng