Annons

Antidepressiva medel misstänks påskynda Parkinsons sjukdom

Bruket av antidepressiva läkemedel ökar, visar siffror från Folkhälsoinstitutet. Samtidigt presenterar danska forskare en studie som pekar på ett samband mellan användningen av dessa läkemedel och utveckling av Parkinsons sjukdom senare i livet

19 jun 2006, kl 12:41
0

Annons

Enligt Folkhälsoinstitutets siffror för 2005 ökar bruket av antidepressiva läkemedel, framför allt bland kvinnor i åldern 45-64 år. I den gruppen tar elva procent någon form av antidepressiva läkemedel. Motsvarande andel bland män i samma ålder är sex procent.

Nu kommer dessutom nya forskningsrön från Danmark, som pekar på ett samband mellan användning av antidepressiva läkemedel samt av litiumbehandling, och Parkinsons sjukdom senare i livet (J Neurol Neurosurg Psychiatry 2006;77). Resultatet grundar sig på uppgifter i ett förskrivningsregister med närmare 1,3 miljoner danskar. Riskökningen sett i andel som senare behandlas mot Parkinsons sjukdom låg på 2,27 för män och 1,50 för kvinnor (antidepressiva) samt 2,22 för män och 1,64 för kvinnor (litium).

Det bekräftar tidigare forskning som pekat på sambandet mellan affektiva störningar samt svår oro, och utveckling av Parkinsons sjukdom senare i livet. De danska forskarna misstänker dock att det kan vara själva behandlingen med antidepressiva läkemedel, och inte orsaken till behandlingen, som påskyndar utvecklingen av Parkinsons sjukdom.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng