Första e-receptbrevlådan öppnar i Stockholm

Läkare kan skicka sina e-recept till brevlådan. Recepten kan sedan expedieras på alla apotek i Stockholmsområdet.

4 mar 2003, kl 20:11
0

Annons

I dag öppnade Sveriges första e-receptbrevlåda i Stockholm. Läkare och andra som har rätt att skriva ut recept kan skicka sina e-recept till brevlådan. Recepten kan sedan expedieras på alla apotek i Stockholmsområdet. Det meddelar Apoteket i ett pressmeddelande.

– Tidigare var den som skrev ut e-receptet tvungen att i samråd med patienten bestämma vilket apotek som skulle få det elektroniska receptet. Nu kan kunden gå till vilket apotek den vill och hämta ut sitt läkemedel. Det blir en betydligt bättre service för våra kunder, säger Gunnel Bridell, projektledare för e-recept.

När läkaren skickat e-receptet till e-receptbrevlådan kan kunden gå till valfritt apotek och hämta ut sina läkemedel. Farmacevten hittar receptet med hjälp av kundens personnummer när kunden legitimerat sig.

E-recept är tidsbesparande, ger ökad säkerhet, höjd kvalitet och är kostnadseffektiva. De vinner tid för patienterna, förskrivarna och apoteket. Risken för felexpeditioner minskar. Läkaren skriver ordinationen direkt i sitt journalsystem och receptet överförs automatiskt till apotekets system. E-recept är under införande i alla landsting och på sikt är målet att e-receptbrevlådan ska kunna användas i hela landet.

De landsting som kommit längst med e-recept är Norrbotten där de allra flesta recepten är elektroniska samt Blekinge och Västerbotten där mer än hälften av recepten är e-recept.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng